vrijdag 29 juli 2011

Raba Raba RABAT

De minitieuse en tot in de kleinste details uitgewerkte reisroute (of blauwe lijn, zoals u wil) blijkt helaas niet altijd met de werkelijkheid te stroken.
Vol goede moed en verse energie in de vloeibare munttheevorm reden we van Tanger naar Larache. De wind in de haren en tegen een gemiddelde van 35 kilometer per uur naar Larache gevlogen. Letterlijk. Het werd ons gauw en meteen duidelijk dat het niet binnen de menselijke natuur ligt om 's middags onder de snikheten en brandende Marokaanse zon een vinger uit te steken. Laat staan fietsen. Dus, vanaf dan voltrok zich het wonder dat SIESTA heet, maar dan eentje van 6 uur. Alles goed en wel, weer goed uitgerust, 's avonds in Larache goed ontvangen door Mustafa, onze strandventer en zijn goed gevulde hut.
Met zand in oren, ogen en haren vertrokken we in alle vroegte, om de zon voor te zijn, richting Allal Tazi. In totaal 114km, de eerste ziekteverschijnselen die het moraal teisterden, maar toch doorgebeten en enkele eieren en douchestralen van irrigatiesproeiers later arriveerden we bij onze eerste corpulente Tajine. Verorberd.
De Marokkaanse gastvrijheid kent geen grenzen en dus mochten we voor de allereerste keer onze tent moeizaam opslaan op publiek eigendom. Waarvoor dank. Na een honderdtal muggenbeten en enkele straathondgevechten konden we toch een uurtje slaap vatten. De ochtendzon bracht een heel aantal snelle kilometers met zich mee en dus haalden we Kenitra tegen 11u. Net op tijd voor de moordende zon. Het was toen wel al 42 graden. Toeval bij toeval, of het fatum zoals onze Islamitische kameraad ons verkondigde. Maar water inslaan komt nooit alleen. We hadden de eer kennis te maken met Noach, die begin jaren tachtig een PVC fabriek had opgekocht in Schoten, en nu een winkel uitbaatte in Kenitra. Hij trakteerde ons op een weldoende (en welverdiende) Hamam en een goede portie Couscous. Blij dat we daar weg waren, want Noach had wel iets "Extreem Islamitisch Bekerend" rond zich walmen, maar desalniettemin zeer dankbaar voor de uitnodiging, het lekkere eten en en warme en koude waterstralen.
In de vroege avondzon kondigden zich de contouren van de Marokkaanse hoofdstad aan, maar de zon viel zodanig snel in de Atlantische Oceaan dat we in het stikkedonker onze nachtelijk toevlucht onder een postmodernistisch gewelf van een brug moesten zoeken. Om de beurt een wacht voltrokken met dolk in de aanslag. Nutteloos natuurlijk, maar iedereen onderweg waarschuwt ons voor 'de vele bandieten die Marokko rijk is'.

Goed. Rabat. Hier moesten we visa voor Mauretanië zien te bemachtigen. Geen kleine noch grote sinecure zo blijkt. Normaal gezien na aanvraag een wachttijd van 3 dagen, maar na veel, neen heel veel aangedring, toch via een achterpoortje (lees: een corrupte consul en 500 dirham) een transitvisum bemachtigd. 
En nu zitten we hier, en gaat het vanavond richting Casablanca.

Met de Berberzon in de rug, weest allen gegroet.

dinsdag 26 juli 2011

TANGER HAVEN 40 GRADEN

Die Grooten Oversteek

En we zijn vertrokken...
Eerst en vooral bedanken we iedereen voor een schitterende laatste avond in 't Schip. Joris, moge het leeggoed goed van pas komen.
De voorbije week was er een van lange dagen op de trein. De fietsen waren hier eerder een zware last, maar daar komt snel verandering in. Stel je voor: trein op trein af en dit maal 20. We reden van Tienen richting Parijs met enkele tussenstops en vandaar naar Dijon, alwaar we de eerste keer onze slaapzak mochten uitrollen. De herfst was in het land, evenals in België. Van Dijon ging het richting Arles, diep in het Zuiden van La Douce France, waar een zachtzoete zeegeur ons verwelkomde, evenals de Bergrakkers van Tienen City die ons met open armen in hun midden opnamen en ons voorzagen van 'patatten en worst'. Een dikke merci mannen.
Lichtelijk geagiteerd door de vele treinuren konden we het niet laten op ons stalen ros te springen en beginnen te pedalen. Het ging van Saint Gilles naar Avignon met een tussenstop aan de kliffen van Collias, waar het water soelaas bracht. Ergens in de uitgestrekte wijnvelden (ook wel gekend als vignobles) sloegen wij ons kampement op dat echter bestond uit een enkel slaapmatje. De dag erna sprongen we weer op de trein richting Perpignan en nog iets verder naar Port Bou, onze eerste kennismakling met de Spaanse vriendelijkheid van barvrouwen. Hier konden we ook meteen nog een stuk van een Tourrit meenemen. Maar spijtig genoeg niet uitkijken, want daar was alweer een TsjoekTsjoek. 

Soniy Manka and his ganja ('hasjwiet' voor de Placa Catalunya ingewijden onder ons). Of zoveel als BARCELONA en zijn straatleven. Hier toch ettelijke uren doorgebracht, met een pintje in de hand. Den haven bood ons slaapplaats en na weinige slaapuren ging het alweer de trein op naar Madrid. Ook hier hebben we overnacht, en dit temidden in een residentiële wijk alwaar we op gastvrije wijze herinnerd werden met zeer natte sproeiers op onze slaapplaats. Dan maar iets hogerop getrokken en ons neergevleid onder een prachtige sterrenhemel en een palmboom of 5.
Op dag 6 bevonden onze slaperige ogen en reisvermoeide lichamen ons alweer op de trein, ditmaal van Madrid naar Merida. Het is echt geen sinecure om met 4 volbepakte fietsen de trein te nemen naar het Zuiden. Zowat iedere stationsklerk wees ons er meermaals op 'Impossible' of zoiets. Van Merida ging het richting Sevilla, waar we onze aansluiting naar Antequeras misten door ons gebrek aan kennis van de Andaluciaanse mentaliteit. Na een goed half uur gevloek en uitgescheld slaagden we er toch in de volgende trein te bemachtigen en hierop begeleid te worden door niemand anders dan Lady Gaga. Die onze bronstigheid toch wel wist te bekoren.
In Antequera Pueblo maakten we kennis met rijkelijk gevulde borden Tapas (uiteraard alles stevig gepaneerd en gefrituurd) en gratis pinten van mensen die veel respect betoonden voor ons 'megazotte' plan.
Goed, we zijn er bijna. Nog één treintje naar Algeciras en dan de oversteek maken. Dit verliep allemaal zeer vlot. Door een stomme fout van de bootticketverkoopman kregen we onze fietsen gratis op de boot naar Afrika. Maar door ons eigen domme toedoen kwamen we niet in Tanger Ville, maar ergens 50 kilometer verder NoordOostwaarts aan in Marokko.
Het duurde niet lang of de toon was gezet voor het verloop van de reis. De brandende hitte, lange stevige kuitenbijters en geen twee vierkante meter schaduw zijn hier de harde en nuchtere (want ze drinken hier geen alcohol) realiteit. Na enkele uren zwaar afzien reden we Tanger binnen. Ongeloof. Vooral veel ongeloof. Reeds van tien kilometer buiten het centrum van de stad zijn ze an het uitbreiden. Overal verkavelingen en nieuwe appartementen. Feit. Uiteindelijk toch in het centre ville geraakt en daar aan de dijk goed gegeten, later een slaapplaats versierd aan het strand. En dan zijn we reeds deze ochtend. Na een verfrissende duik in de zoute Middellandse Zee zijn we klaar voor de échte start van onze reis.

We wensen onszelf veel succes en vooral veel rugwind en schaduw.
En vers drinkbaar water.

Groeten aan het thuisfront en tot de volgende update,
Die Grooten Zotten Trek




zondag 17 juli 2011

Die Grooten VerTrek

Luttele uren scheiden ons van ons huiselijke leven en het leven onderweg. Gepakt en zwaar bezakt krijgen onze fietsen min of meer de vorm die ze moeten aannemen. Onderweg gebeuren er ongetwijfeld vele aanpassingen.
Maar goed, de voorbereidingen en het lange wachten hebben lang genoeg geduurd. Hopelijk is het fietsen zelf minder vermoeiend.
Vanavond nodigen wij graag nog eens iedereen uit die ons nog een laatste keer in volle feeststemming wil zien, en dit op een unieke locatie. 't Schip in Nerm is de place to be, bring your own booze want we willen 's ochtends niet opgezadeld zitten met een berg leeggoed en/of afval. Casettes en cds zijn ook meer dan welkom! We plannen van daaruit rechtstreeks naar het station van Tienen te rijden. Spring dus op uw tweewieler en vergezel ons gerust, onze eerste etappe is een kleine 7km lang en het vertrek is gepland tegen dik 7 uur. Onze trein vertrekt om 7u50 in Tienen.

Van dan af volgt er een hele resem kleine treintjes door België, Frankrijk en Spanje. Hier en daar gaan we kameraden bezoeken en de toerist uithangen. We proberen de blog te updaten, mogelijk met de eerste foto's van wat ongetwijfeld een prachtalbum wordt. Als alles volgens 'plan' verloopt, wagen we Die Grooten Oversteek naar het Afrikaanse continent een vijftal dagen na vertrek en beginnen we in Tanger te fietsen tot ...

Cultuurshocks vooruit!

dinsdag 12 juli 2011

Lieve vrienden van de fiets,


Na alweer een bijzonder beestige editie van PPH gaan we onze laatste week op Belgische bodem in. Zoals gebruikelijk en om eigen goede gewoontes procrastinatiegewijs niet overboord te gooien, staat er nog heel wat op de planning.
Om mee te gaan met de nieuwste trends in wielerland, slaan we zware paardenmiddelen in (gelukkig zitten we met een gediplomeerd dierenarts in ons midden). Om de Hel van Tanger te vermijden zullen we deze wel reeds in Spanje moeten consumeren, maar daar zijn ze wel meer gewoon. We kunnen altijd zeggen dat het door onze paardenbiefstuk kwam.
Bovenaan op onze takenlijst prijken grote tubes uierzalf (ooit al eens 3 maanden aan een stuk op een fietszadel gezeten?), lijm (omwille van zijn toffe multifunctionele instelling) en Imodium ('Laat diarree je dag niet verpesten / diarree.be). Dan nog net de benen scheren en de baarden kammen en we kunnen met een gerust hart vertrekken.


We zullen proberen deze blog regelmatig bij te houden, maar reken niet op vaste tijdstippen een nieuw bericht te kunnen lezen. 


Wie wil mag ons komen uitwuiven maandag 18 juli om 07u50 aan het station van Tienen.
Marco Poliaanse taferelen tegemoet!
Zij die zand zullen vreten groeten u!

zaterdag 2 juli 2011

PPH 2011



Ons vertrek nadert met rasse schreden. In het maandags ochtendgloren op dien achtiende juli 2011 kan u ons komen uitwuiven aan het station van Tienen omstreeks kwart voor 8.

Maar eerst bouwen we samen nog een stevig onvergetelijk feestje.
Paenhuys Parkhappening vindt volgende week (8-9-10 juli) plaats in Hoegaarden. Met de 39ste editie alreeds staat het hele paenhuysteam ook dit jaar weer garant voor 3 dagen hoogstaande live performances, perfect getapte pinten, baardige zeebonken en betoverende beats die uw voeten nog gaan beklagen.


Daar kan u alle zotten van Die Grooten Trek tegen het lijf lopen en zo u wil, een frisse pint trakteren!
Check ook even de facebookpagina voor meer info.


Hopelijk tot dan,
WJ, Wout, Diederik & Michael